دایرکت دبیت، پرداخت مستقیم، برداشت خودکار، پرداخت خودکار، برداشت مستقیم یا… فرقی نمیکند آن را با چه نامی صدا کنید! این فناوری آینده پرداختهای غیرحضوری و آنلاین است که هم برای کاربر نهایی و هم برای کسبوکارها مزایای پرشماری دارد.
با وجود گذشت حدود ۶ سال از اولین تراکنشهای دایرکت دبیت در ایران که به همت پیمان و در یک پروژه پرداخت عوارض آزادراهی رقم خورد، هنوز به نظر میرسد میزان آگاهی عموم افراد جامعه از این راهکار و مزایای پرشمارش بالا نیست و حتی در برخی موارد میان متخصصین هم باورهای نادرستی درباره آن وجود دارد. در این مطلب، قصد داریم ۵ باور نادرست اصلی درباره دایرکت دبیت را با هم بررسی و روشن کنیم این دیدگاهها چرا شکلگرفته و چگونه میتوان آنها را اصلاح کرد؟
باور نادرست ۱: دایرکت دبیت یعنی مجوز برداشت مستقیم پول از حساب بانکی بدون اطلاع کاربر!
بههیچعنوان اینگونه نیست! تمامی تراکنشهای دایرکت دبیت، با مجوز قبلی کاربر و در موعد تعیینشده که هنگام بستن قرارداد (پیمان) به تایید او میرسد، انجام میشود. همچنین، کاربر هنگام بستن قرارداد، امکان تعیین سقف مبلغ هر تراکنش را هم خواهد داشت. بهعلاوه در هر زمان، امکان لغو یا ویرایش مفاد قرارداد (شامل زمان، سقف مبلغ و سقف تعداد تراکنش) توسط کاربر هم وجود دارد. باتوجه به این موارد، کاربر کنترل کاملی بر روی تراکنشهای دایرکت دبیت خود دارد و امکان مدیریتکردن آن کاملاً برای او فراهم است. نکته جالبتوجه دیگر، بسیاری از کسبوکارهای حق اشتراکی که با پرداختهای مستقیم از نوع دورهای سروکار دارند، معمولاً قبل از انجام تراکنش دایرکت دبیت، از طریق پیامک یا سایر راههای ارتباطی موضوع را به اطلاع مشتری میرسانند؛ بنابراین این باور که دایرکت دبیت به معنی برداشت مستقیم و بدون اجازه پول از حساب مشتری است، باور نادرستی است.
باور نادرست ۲: دایرکت دبیت امن نیست!
کاملاً برعکس! دایرکت دبیت یکی از امنترین بسترها برای نقلوانتقال پول است. نخست آنکه کاربر برای بستن قرارداد، لازم است از طریق پروتکل امن بانکی OAuth 2.0 و با تطابق شماره ملی و تلفن همراه احراز هویت شود. همچنین، تمامی تراکنشهای دایرکت دبیت پیمان بر بستر شبکه امن بانکی انجام میشود. کسبوکار و پیمان بهعنوان ارائهکننده راهکار، دسترسی به موجودی حساب بانکی کاربر یا انجام تراکنشی بهغیراز موضوع ثبتشده در قرارداد پرداخت مستقیم که قبلاً به تأیید کاربر رسیده است، ندارند. از طرف دیگر، ازآنجاییکه دایرکت دبیت یک راهکار مبتنی بر پرداخت از حساب بانکی است و نه کارت بانکی، مخاطرات متداول پرداختهای مبتنی بر کارت مانند افشای رمز دوم، فیشینگ و… را به همراه ندارد. باتوجهبه مطالب بالا، نهتنها دایرکت دبیت ناامن نیست، بلکه از سایر راهکارهای پرداخت آنلاین، مطمئنتر است.
باور نادرست ۳: فعالسازی دایرکت دبیت برای کاربران پیچیده است!
ابداً! اگرچه دایرکت دبیت احتیاج به یکبار احراز هویت و طی کردن فرایند بستن قرارداد و اعطای مجوز کاربر دارد، اما این مراحل بسیار ساده طراحی شده است. بهنحویکه در سریعترین زمان و به سادهترین شکل برای کاربران قابل انجام است. فعالسازی دایرکت دبیت برای همه افراد که دارای حساب در بانکهای طرف قرارداد پیمان هستند امکانپذیر است. خوشبختانه این بانکها حدود ۶۰٪ از تراکنشهای کارتی کشور را تشکیل میدهند؛ بنابراین اغلب افراد قادر به فعالسازی و استفاده از دایرکت دبیت خواهند بود. باتوجه به مطالب بالا، نه تنها فعالسازی دایرکت دبیت پیچیده نیست، بلکه بسیار سریع و کاربرپسند است.
باور نادرست ۴: کاربرد دایرکت دبیت فقط برای پرداختهای دورهای و حق اشتراکی است!
کاملاً نادرست! اگرچه تاریخچه و دلیل ابداع دایرکت دبیت به پرداختهای دورهای و حق اشتراکی برمیگردد؛ اما صرفاً به کسبوکارهای این حوزه محدود نمیشود. در حال حاضر دایرکت دبیت در ایران به ۳ روش پرداخت آنی (بهصورت فوری و با کلیک کاربر)، شارژ خودکار (بهصورت خودکار در صورت رسیدن حداقل موجودی حساب کاربری یا کیف پول کاربر به مبلغی که قبلا تعیین کرده است) و پرداخت دورهای (بهصورت در سررسید زمانی مشخصی که از قبل مشخص شده است) به کاربران ارائه میشود.
باور نادرست ۵: دایرکت دبیت در ایران پرطرفدار نیست!
بیشتر به شوخی شبیه است! پیمان بهعنوان نخستین و بزرگترین ارائهکننده این راهکار در ایران، در حال حاضر بیش از ۱،۰۰۰،۰۰۰ کاربر فعال دارد. روزانه بیش از ۱۰۰،۰۰۰ تراکنش دایرکت دبیت در پیمان ثبت میشود. تا کنون بیش از ۵ میلیون نفر با کد ملی و حدود ۸ میلیون نفر با شماره موبایل یکتا در پیمان اقدام به احراز هویت و فعالسازی دایرکت دبیت کردهاند. اگرچه باتوجه به جمعیت کشور، ظرفیت تراکنشهای آنلاین و ضریب نفوذ بالای تلفن همراه در ایران، این فنآوری در آینده میتواند رشد بسیار بالاتری را هم تجربه کند.
در این مطلب با ۵ باور نادرست درباره دایرکت دبیت آشنا شدیم. در نظرات به ما بگویید شما چه دیدگاه یا تجربهای درباره پرداخت مستقیم دارید و چقدر آنها را واقعی میدانید؟